Prihlásiť

Zdravá čokoláda je hitom – aký druh máte najradšej?

Čokoláda je pre mnohých z nás sladké potešenie, ktoré veľmi často vyhľadávame. Sladká chuť nás vždy povzbudí, dodá potrebné endorfíny šťastia a zlepší deň. Vďaka medzinárodnému dňu čokolády, si tak pripomíname jej dôležitosť a výhody zaradenia pochúťky do jedálnička.

Pestovanie kakaovníka siaha až do druhého tisícročia pred naším letopočtom, kedy bol nájdený v strednej Amerike v dažďovom pralese. Plody boli konzumované tak, že sa rozdrvili, miešali s vodou a bol to pokrm pre vládcov, vojakov a bohatých. Už vtedy bol považovaný za afrodiziakum.  Vďaka Hernánovi Cortézovi bol kakaovník dovezený aj na európsky kontinent a postupom času sa zistilo, že s cukrom nápoj chutí oveľa lepšie.

Neskôr, keď už pestovanie bolo rozšírené po svete, sa do výroby začali pridávať aj rôzne iné ingrediencie, ako rôzne druhy orechov, či ovocia. V súčasnosti sa do popredia dostáva aj horká čokoláda s rôznymi príchuťami. Kakaovníku sa darí najmä v teplom a vlhkom prostredí, napríklad v Afrike.

Popri čokoláde z kakaa sa pomaly stáva známejším aj karob. Získava sa zo strukov rastliny Rohovník a je to zároveň zdravá náhrada kakaa obsahujúca horčík, vápnik, železo, vlákninu, aminokyseliny a vitamíny A, B a D. Karobový prášok je však sladký, obsahuje antioxidanty, má pozitívny vplyv na trávenie, pôsobí proti hnačke a neobsahuje kofeín. Používa sa v potravinárstve, no uplatnenie má aj v medicíne. Chuťou síce nepripomína kakao, je však skvelou a zdravou náhradou a doplnkom do vyváženej stravy.

Doba pokročila a medzi čokoládami je už možnosť si vybrať. Kreativita prekvitá a počet dobrôt s netradičným spojením čokolády narastá. Pochutnajte si na kvalitnej obľúbenej sladkosti, či výrobku z kakaa alebo karobu aj vy. 

Navyše s kartou Sphere máte vždy zľavu, zbierate body a nakupujete výhodnejšie! 

 

BIOLAND

Grizly.sk

Slowlandia

Studňazdravia.sk

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670