Prihlásiť

Vianoce u našich susedov

Krásna vianočná výzdoba, vianočné vystúpenia, hudba, veľa dobrého jedla, sladkostí aj rôznych špecialít. Vianočné trhy pomaly otvárajú svoje brány a tým rozdúchavajú vianočnú náladu. Spravte si krásny víkend a zažite atmosféru tých najkrajších vianočných trhov v Európe.

Vianočné trhypouličné stánky, nachádzajúce sa na námestiach, či na významných miestach v adventnom, ale aj skoršom období. Už spred vyše 600 rokmi sa konali vianočné trhy v Nemecku, kde majú aj svoj pôvod. Pred dlhými rokmi bolo účelom trhov poskytnúť potrebné potraviny a teplé oblečenie pre ľudí na zimu. V dnešnej dobe vnímame vianočné trhy hlavne ako miesto, kde si môžeme užiť predvianočnú atmosféru, no aj nakúpiť darčeky, či pochutnať si na dobrotách, ako napríklad punč, či trdelník.

Čo tak navštíviť populárne vianočné trhy, zaobstarať si niečo výnimočné, pripomenúť si chuť punča, vareného vína alebo v Berlíne obzrieť aj stánok so psími maškrtamiSpísali sme pre vás zoznam miest, kde sa každoročne konajú veľkolepé vianočné trhy s krásnou výzdobou.

Budapešť

Hlavný vianočný trh sa nachádza na námestí Vörösmarty a ďalšie siahajú až po Baziliku svätého Štefana. Návštevníci majú k dispozícii viac ako 100 stánkov, veľa zábavy a sviatočných aktivít. 

Cestujte výhodnejšie s kartou Sphere z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, či Ružomberka s FLIXBUSOM a 10% zľavou na cestu.

Spojte príjemné s užitočným a užite si predĺžený víkend s BOOKINGOM a ubytujte sa v útulných hoteloch Andrassy Thai Hotel, Mango Aparthotel, Art & Design Studios alebo napríklad apartmáne Feeling home in the heart of Budapest.

Viedeň

Každoročne sa tu organizujú vianočné trhy až s 155 stánkami. Okrem vareného vína, tradičných jedál a remeselníckych výrobkoch vás potešia aj hudobné vystúpenia živých kapiel, gospelových zborov a dokonca aj tance pri ohni

S FLIXBUSOM sa sem dostanete zo Žiliny, Bratislavy a z ktoréhokoľvek väčšieho mesta na Slovensku lacnejšie so Sphere o 10%.

Alebo strávte víkend vo Viedni, zbierajte body a ubytujte sa s BOOKINGOM napríklad v «Go West» guest rooms, Ibis budget Wien Messe, Nice Private Room in Wien Center alebo Betariel Apartments M12.

Praha

Najhonosnejší vianočný trh sa bude konať na Staromestskom námestí, ale taktiež aj v iných častiach a námestiach. Zažijete rôzne spevácke a detské vystúpenia, folklórne súbory, no uvidíte aj rôznych umelcov.

Cestujte výhodnejšie s kartou Sphere z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Košíc, alebo z ktoréhokoľvek kúta s FLIXBUSOM a 10% zľavou na cestu.

Objavte neobjavené a spravte si krásnych aj pár dní s ubytovaním od BOOKINGU napríklad v Sleep&Go, The Clock Inn, Safestay Prague Charles Bridge alebo Apartment Krakovska.

Zakopane

Čaro Vianoc sa tu spája aj s krásou okolitej horskej prírody. Vydajte sa sem na výlet spolu s rodinou a spojte vianočnú náladu spolu s výhľadom na majestátne Vysoké Tatry.

Aj sem sa viete dostať s FLIXBUSOM z Košíc, Prešova, či Popradu a 10% zľavou na cestovný lístok aj spiatočne. 

Ostaňte dlhšie, ochutnajte a navštívte všetko netradičné a dychberúce. Zabodujte s BOOKINGOM, na výber máte Aparthotel Pod Nosalem, Willa Strumyk, U Wacławików, Willa Wiktoria a mnoho ďalších. 

BERLÍN

V tomto hlavnom meste sa nachádza až 100 trhov po celej rozlohe mesta. Navštívte tie najkrajšie pri Štátnej opere, Charlottenburgskom paláci, či pri Citadele Spandau.

Cestujte výhodnejšie s kartou Sphere z Bratislavy, Košíc, Prešova, či Popradu s FLIXBUSOM a 10% zľavou na cestu.

Určite neopúšťajte toto skvelé mesto hneď, ale spoznajte jeho históriu a čaro. Zarezervujte si Rooms & Apartment near Zoologischen Garten, Hotel-Pension Cortina, Space Night Capsule Hostel alebo Safestay BerlinBOOKINGOM.

Vianočné trhy sú výnimočnou a magickom časťou roka. Každé mesto má svoju jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru. Užite si ich aj u našich susedov a presvedčte sa sami. 

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670