Prihlásiť

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne... Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

Rovnodennosť je astronomický termín pre okamih, keď stred obrazu Slnka na nebeskej sfére prechádza jarným bodom alebo jesenným bodom. Predtým nastávala rovnodennosť často aj 21. marca, ale v 21. storočí sme ju mali naposledy v roku 2011. Znovu bude tento dátum aktuálny až od roku 2102. Od tohto dňa sa noc skracuje a deň predlžuje, čo trvá až do letného slnovratu, kedy je deň dvakrát dlhší ako noc.

 

Prečo k takému javu dochádza? Dobu obehu Zeme okolo Slnka nemožno vyjadriť celým počtom dní. Priechod medzi dvoma po sebe nasledujúcimi priechodmi Slnka tzv. jarným bodom trvá 365 dní 5 h 48 min 45,7 s, teda 365,2421956 dňa. Súčasný kalendár používa na korekciu tohto problému prestupné roky – lenže ani to nie je úplne ideálne. Zjednodušene povedané, tri roky máme deň o 5 h 48 min kratší a každý 4. rok pridáme 24 hodín. V skutočnosti by sme ale mali pridať len 23 h 15 m 2,8 s. Takže sa vykonávajú ďalšie korekcie podľa pravidiel, ktoré vymysleli naši predkovia. Avšak faktom je, že si Zem obieha podľa svojho av dôsledku toho sa rôzne posúva aj jarná rovnodennosť.

 

Ako slávili jarnú rovnodennosť naši predkovia

Oslava jarnej rovnodennosti sa považovala za jeden zo štyroch hlavných sviatkov v roku a sprevádzal ju niekoľkodňový cyklus sviatočných obradov. Jednalo sa významný medzník v živote, kedy končila nadvláda zimy a bolo treba sa s ňou dôstojne rozlúčiť, aby mohol prísť nový život, obnovil sa jeho kolobeh, bolo miesto pre všetko nové a začínajúce. Ľudia žili v spätosti s prírodou a samozrejme veľmi dobre poznali jej zákonitosti. V čase jarnej rovnodennosti prebiehali rôzne slávnosti; slávil sa návrat života na Zemi.

 

Jedným z hlavných obradov bolo vynášanie starenky Zimy (Smrtky, Morany, Mareny), ktorej figurína bola spoločne so všetkým starým a nepotrebným spálená, poprípade hodená do vody či zakopaná do zeme. S poďakovaním a vďačnosťou za všetko, čo priniesla, prebehla symbolická rozlúčka, ktorá uvoľnila miesto pre tzv. prinášanie nového leta do dediny. Za týmto poetickým a zreteľne výrečným názvom sa skrýva ďalší snáď už zabudnutý obrad. Hneď po prepustení Zimy prinášali dievčatá naopak späť do dediny pentľami ozdobenej rašiacej ratolesti, často kombinovanej s malou bábikou predstavujúcou bohyňu jari Vesnu. Celý sprievod prechádzal dedinou za spevu, tanca, s radosťou nad znovuzrodením.

 

Podobne dôležitým a cenným rituálom bola ochrana klíčiacich semien v krajine, ktorá zaisťovala budúcu úrodu, rovnako tak ako spomienka na zosnulých, ktorí boli vnímaní ako ochrancovia budúcej úrody. Nechýbala ani obradná jarná očista, pri ktorej sa ľudia šľahali zelenými ratolesťami a polievali pramenitou živou vodou. Obľúbenou činnosťou bolo aj farbenie vyfúknutých vajíčok a ich pomaľovanie magickými symbolmi. Potom sa vajcia preťahovali ceremoniálnym ohňom, a nakoniec sa doma zavesili nad postele (a tiež v stajniach) ako talizmany plodnosti.

 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/pro-nevsedni-zazitek-do-sedlecke-katedraly-nanebev

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670