Prihlásiť

Predstavujeme nový projekt Sphere pre život

Veľmi nás teší, že vám môžeme predstaviť náš nový projekt Sphere pre život, vďaka ktorému sa aj program Sphere chce pripojiť k myšlienke udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti.

Je to citlivá a obšírna téma, pod ktorou si môže každý predstaviť niečo iné. Od zlepšenia medziľudských vzťahov, cez lepšie podmienky pre život náš a našich detí až po zodpovedné podnikanie.

V rámci projektu Sphere pre život by sme chceli upriamiť pozornosť k partnerom, alebo konkrétnym produktom, ktoré spĺňajú podmienky udržateľného rozvoja a tým sa snažia prispieť k lepšiemu životu.

Uvedomujeme si, že s touto myšlienkou prichádzame v dobe, ktorá nie je z ekonomického, ani ľudského hľadiska jednoduchá. Pandemická situácia má za následok neistotu na trhu a prudké zvyšovanie cien kvôli inflácií a ďalším faktorom. Nemáme v úmysle komukoľvek hovoriť, čo má a nemá kupovať, alebo ako sa má a nemá správať.

Mnoho ľudí sa dostalo do situácie, kedy v dlani obracajú každé euro. Možno práve táto doba nás prinúti viac sa zamýšľať nad tým, čo a v akom množstve nakupujeme, čo konzumujeme a ako sa v rámci celej spoločnosti správame.

Dobrým začiatkom je napríklad to, že sa začneme viac zaujímať a vyhľadávať informácie o tom, koľko litrov vody sa spotrebuje pri výrobe jedného bavlneného trička, alebo džínsov. V akých podmienkach sú chované zvieratá a ako sa na náš stôl dostáva väčšina potravín? Niektoré fakty sú tak šokujúce a kruté, že nás privedú k úvahe o tom, koľko toho vlastne reálne potrebujeme a spotrebujeme.

Možno sa viac začneme zaujímať o dianie vo svojej obci, mestskej časti, o našich blízkych, susedov, či kolegov. Možností ako zlepšiť život sebe a svojmu okoliu je nekonečné množstvo a je na každom z nás ako sa k tomu postavíme. Tým najdôležitejším je začať.

Takže: MY PRÁVE ZAČÍNAME

 

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670