Prihlásiť

Predíďte detským úrazom počas prázdnin

Na letné prázdniny a dovolenky sa väčšina z nás celý rok teší, ale toto obdobie býva z hľadiska úrazov a najrôznejších poranení u detí rizikovejšie ako zvyšok roka. Buďme preto na svoje deti opatrní a dávajme na ne pozor. Niekedy to môžu byť síce len odreniny a pomliaždeniny, ale často to bývajú aj zlomeniny, poranenia očí alebo úrazy hlavy.

Štatistiky potvrdzujú, že práve letné mesiace sú na zranenia detí najrizikovejšie. Dôvodov je celý rad: neopatrnosť a preceňovanie síl napríklad pri pobyte pri vode, športové aktivity (cyklistika, plávanie, inline korčule…), nedostatočný dozor, ale aj únava a pretiahnutie. Bolo preukázané, že k úrazom dochádza častejšie, pokiaľ je organizmus už unavený a zhoršuje sa nielen koordinácia pohybov, ale aj predvídavosť pred možným vznikom úrazu.

Pre každú vekovú kategóriu detí existuje určité spektrum úrazov, ktoré sú pre daný vek charakteristické a dochádza k nim najčastejšie. Napríklad topeniu hrozí najviac deťom do štyroch rokov, zraneniu doma alebo na záhrade zase predškolákom, školáci si často privodia zlomeninu. Ako úrazom detí predchádzať? Dozor a ochranné pomôcky.

Deťom chýba, na rozdiel od dospelých, predvídavosť, nedokážu odhadnúť vzdialenosť, výšku, na čo stačí, nemajú potrebné koordinačné schopnosti ani skúsenosti, aby domýšľali dôsledky svojho správania.

Úrazová prevencia by preto v čase prázdnin mala byť zameraná okrem iného na dôsledné používanie ochranných pomôcok, ako sú prilby, chrániče kolien alebo zápästia, kvalitné okuliare alebo vhodná obuv pri športových aktivitách. Nezabráni síce vždy pádu alebo úderu, ale podstatne zmiernia ich následky.

Dôležité pravidlá prevencie letných úrazov

  • pri športe, najmä cyklistike a inline korčuľovaní, dbajte na dôsledné používanie ochranných pomôcok (helma, chrániče, okuliare)
  • zdôrazňujte deťom a strážte ich, aby nikdy neskákali do plytkej vody alebo vody, ktorú nepoznajú
  • dĺžku trás peších alebo cyklo výletov voľte primerane veku a schopnostiam detí
  • vysvetľujte deťom, že nesmú trhať a jesť žiadne plody, či už na záhrade alebo v lese alebo parku, ktoré nepoznajú, hrozí otrava
  • venujte pozornosť technickému stavu kolesa (zjazdená vzorka, brzdové lanká), prípadne inline korčulí (zjazdené či uvoľnené kolieska či brzdička)
  • nenechajte deti zbytočne riskovať, občas majú rôzne divoké nápady
  • dbajte na dostatočný pitný režim ratolestí
  • majte deti pod dohľadom, tie menšie strážte nepretržite

Zdroje: 1

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670