Prihlásiť

Novoročné predsavzatia

Novoročné predsavzatia sú skvelým spôsobom, ako si stanoviť ciele pre nový rok a zamerať sa na osobný rozvoj či zmeny. Pokiaľ sa rozhodnete nedávať si novoročné predsavzatie, je to v poriadku. Niektorí ľudia preferujú nastavovanie cieľov priebežne s možnosťou meniť svoje plány bez ohľadu na nový rok. Dôležité je mať jasné ciele a stratégie, ktoré vám pomôžu dosiahnuť to, čo si prajete a očakávate.

Ak sa rozhodnete to tento rok predsa len skúsiť, tak vedzte, že dodržanie novoročných predsavzatí môže byť síce náročné, ale existujú stratégie, ako zvýšiť šancu na ich splnenie. Tu je niekoľko tipov:

Špecifikujte ciele: Stanovte si konkrétne a merateľné ciele. Čím sú ciele jasnejšie, tým jednoduchšie je ich sledovať a dosiahnuť.

Rozdeľte si ciele na menšie kroky: rozdelenie veľkých cieľov na menšie úlohy uľahčuje dosahovanie pokroku a udržuje motiváciu.

Vytvorte si plán: urobte si plán, ako dosiahnuť svoje ciele. Pravidelné plánovanie a sledovanie pokroku môžu pomôcť udržať motiváciu.

Buďte realistickí: stanovte si realistické ciele, neklaďte si nereálne očakávania, ktoré by vás mohli demotivovať.

Buďte pružní: buďte otvorení zmenám a upravujte svoje plány podľa aktuálnych potrieb a okolností.

Nájdite si podporu: zdieľajte svoje ciele s rodinou alebo priateľmi. Podpora a zdieľanie skúseností môžu byť silnou motiváciou.

Odmeňte sa: stanovte si odmeny pre dosiahnutie čiastkových cieľov. Odmena môže posilniť motiváciu a posunúť vás vpred.

Nestrácajte vieru: pokiaľ dôjde k neočakávanému zaváhaniu, nevzdávajte sa. Udržujte pozitívny postoj a vráťte sa späť k cieľu.

Ďalšie články z nášho blogu

1.Máj – Sviatok lásky a jari

„Bol neskorý večer – prvý máj – večerný máj – bol lásky čas. Hrdličkin pozýval k láske hlas, kde borovicový zaváňal háj…“ Túto slávnu báseň od Karla Hynka Máchu určite všetci dobre poznáte. Tento lásky čas 1. máj už sa blíži. Je to tradičný český sviatok zamilovaných, niečo ako je v Amerike Valentín. Hoci u nás mnoho ľudí začalo oslavovať Valentína, 1. máj má stále svoje čaro.Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670