Prihlásiť

Nenechajte svoju kartu SPHERE zaháľať ani v lete

Pretože leto ešte rozhodne nepovedalo posledné slovo a pred nami je takmer celá druhá polovica prázdnin či dovoleniek, prinášame vám inšpiráciu, ktorú možno pri svojich cestách uvítate. My leňošiť môžeme, ale svoju kartu Sphere v žiadnom prípade zaháľať nenechávajte:)

PO VODE

Aj plavby loďou sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube medzi cestovateľmi. Covidové obdobie síce trošku tento trend pribrzdilo, ale zdá sa, že opäť prichádza k slovu a jedným z dôvodov je určite fakt, že sa loďou môžete dostať takmer do celého sveta. Ďalším veľkým plusom je, že si môžete užívať príjemný luxus spojený s pobytom na „plávajúcom hoteli“, a pritom spoznávať množstvo destinácií.

Z tisícok ponúk plavieb pre vás Cruise Club vyberá tie najzaujímavejšie okruhy a najnovšie lode od rôznych plavebných spoločností. Na plavby vždy cestujú s vami, teda aj neskúsení cestovatelia sa nemajú čoho obávať. Postarajú sa o transfery, prevedú vás po lodi a zorganizujú aj zaujímavé výlety.

CK CRUISE CLUB
PLTE NA VÁHU
PRAŽSKÉ BENÁTKY

NA KOLESÁCH EKOLOGICKY

Bez preháňania možno povedať, že ak nejaký šport prekonal v posledných rokoch renesanciu a zažíva neutíchajúci boom, je to určite cyklistika. Svoju zásluhu na tom majú určite aj elektrobicykle, vďaka ktorým môžu na bicykli jazdiť takmer všetci. Na Slovensku na vás čaká viac ako 13 000 kilometrov vyznačených cyklotrás, vďaka ktorým môžete spoznávať malebné kúty našej krajiny z cyklistického sedla. Pandémia urýchlila trend nielen v používaní bicyklov ale svoje miesto si v mobilite získali aj kolobežky a elektrické kolobežky, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. 

Kto už niekedy vyskúšal poznávanie sveta zo sedla bicykla, dobre vie, že pohľad naňho má spoza riadidiel svoje neopakovateľné kúzlo. Vône, tváre, krajina, dedinky aj mestá sa predstavujú z bezprostrednej blízkosti. Spoznávajte jedno z najkrajších miest našej krajiny Donovaly rýchlo, ekologicky a pohodlne zo sedadla modernej e-kolobežky alebo bicykla a zažite pri tom veľa zábavy na dvoch kolesách.

 

PARK SNOW DONOVALY
GOTHAL LIPTOVSKÁ OSADA
SALAMANDRA RESORT

PO PAMIATKÁCH

Letné mesiace sú priam ideálne na návštevu najrôznejších kultúrnych pamiatok. Či už to sú hrady, zámky alebo múzeá s najrôznejším zameraním. Niektoré sú priamo určené deťom, iné sú zamerané skôr na dospelých návštevníkov, ale väčšina z nich vás obohatí aj pobaví bez ohľadu na vek.

Múzeum vo Svätom Antone sídli v barokovo klasicistickom kaštieli z polovice 18. storočia. O kaštieli sa traduje, že jeho stavba symbolizovala kalendárny rok – 4 vchody, 7 arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien.  Pôvodní majitelia zachovali v kaštieli unikátne zbierky svetového významu. 

 

MÚZEUM VO SVÄTOM ANTONE
MINCOVŇA KREMNICA
MÚZEUM PRAVEKU

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670