Prihlásiť

Medzinárodný deň čokolády: Sladká oslava pre všetkých milovníkov kakaových pochúťok

Každý rok, 13. septembra, milovníci čokolády z celého sveta oslavujú jednu z najpopulárnejších sladkostí. Prečo práve tento deň? Pretože to je deň narodenín Roalda Dahla, autora mnohých obľúbených detských kníh, vrátane tej "Charlie a továreň na čokoládu".

 

Čokoláda má bohatú a fascinujúcu históriu. Jej korene siahajú až do dávnych civilizácií Májov a Aztékov, ktorí pili nápoj z kakaových bôbov, známy ako „xocolatl“. Tento nápoj nebol taký sladký, ako poznáme čokoládu dnes, ale bol dôležitou súčasťou ich kultúry a náboženstva.

V 16. storočí dobyvateľ Hernán Cortés priviezol čokoládu do Európy, kde prešla množstvom transformácií, než sa stala tým, čo je dnes, obľúbenou pochúťkou pre ľudí všetkých vekových skupín.

V dnešnej dobe je čokoláda viac ako len sladkosťou. Stala sa symbolom lásky, uznania, a dokonca aj útechy. Dávame čokoládové pralinky ako darček v deň svätého Valentína, oslavujeme s čokoládovými tortami narodeniny a utešujeme sa čokoládou v ťažkých chvíľach.

Veda navyše potvrdila, že čokoláda v miernom množstve môže mať množstvo zdravotných výhod, vrátane zlepšenia nálady a podpory srdcového zdravia, vďaka obsahu antioxidantov v kakaových bôboch.

Takže či už oslávite tým, že si doprajete kúsok svojej obľúbenej čokolády alebo návštevou miestnej čokoládovne, pripojte sa k miliónom ľudí po celom svete, ktorí tento deň oslavujú vo veľkom štýle!

Ďalšie články z nášho blogu

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.