Prihlásiť

Medzinárodný deň zásnub

Možno ste to ani nevedeli, ale 2. marec je ustanovený ako Medzinárodný deň zásnub. Viete, ako majú správne zásnuby vyzerať? Prezradíme vám to.

Zásnuby bývajú prvým predelom na ceste k spoločnému životu. Niekto to pojme veľmi vážne v duchu tradícií, niekto skôr vlažne, aby sa nepovedalo, že nič nebolo a niekto sa (z rôznych dôvodov) k zásnubám vôbec nedostane – príroda je jednoducho príroda a niekedy neposkytne dostatok času na nejaké ceremoniály. A neskoršie zásnuby s dvoma deťmi za chrbtom trochu postrádajú ten pravý zmysel. Ale vráťme sa na začiatok. Predovšetkým muži by si mali uvedomiť, že majú spravidla len jednu šancu žiadať o ruku. Hovorí sa síce niečo o trpezlivosti a ružiach, ale skúšať to stále dookola vašu šancu určite nezvýši.

A teraz pravidlá:

  1. Muž požiada ženu o ruku a po jej súhlase jej navlečie zásnubný prsteň. Aj muž môže nosiť prsteň už pred svadbou, ale ten snúbenice by mal byť bohatší a ozdobený drahým kameňom.
  2. Svoje zasnúbenie oznámte ako prvej svojej rodine. Prví by o zasnúbení mali vedieť rodičia snúbenice a potom rodičia snúbenca.
  3. Mamička nevesty by na oslave mala dostať kyticu od ženícha v tlmených farbách. Dostane ju ako prvá. Kyticu musí dostať aj nevesta, ktorá ju dostane ako druhá.
  4. Na oslavu je vhodné prísť v správnom oblečení. Pre ženy sa hodí popoludňajší kostým alebo koktailové šatôčky. Muž zvolí sako, elegantnú košeľu a vhodné nohavice.
  5. Obaja snúbenci by mali byť pripravení na rôzne otázky od rodičov. Otázky sa odvíjajú od toho, ako veľmi sa s rodičmi svojho náprotivku poznáte.
  6. Pokiaľ nebudete robiť oslavu rovno pre obe rodiny, mali by sa pred svadbou všetci dohromady stretnúť a zoznámiť sa. Často je tiež potrebné dohovoriť ešte nejaké detaily.
  7. Keby sa z nejakého dôvodu snúbenci rozišli ešte pred svadbou, velí nepísaná etiketa snúbenca vrátiť prsteň, pretože mal byť symbolom nového spoločného života.

A ešte pár zaujímavostí:

  • Zásnuby už dnes spravidla nie sú tak veľkolepou udalosťou ako tomu bolo predtým, ich obľuba ale v posledných rokoch opäť stúpa.
  • Svadba by sa síce tradične mala konať do roku, ale dnes sa táto doba už nepovažuje za až tak zaväzujúcu. Mnohí snúbenci tak dávajú jednoducho len najavo, že so svadbou v budúcnosti počítajú.
  • Najstarší zachovaný záznam o darovaní prsteňa pochádza zo starovekého Egypta niekedy okolo 4800 rokov pred Kristom.
  • Na začiatku 20. storočia obchodník s diamantmi DeBeers začal všetkých presviedčať, že len diamant je vhodný kameň, ktorý symbolizuje pravú lásku k žene.
  • Zásnubný prsteň sa najčastejšie nosí na ľavej ruke. V stredoveku ľudia verili, že štvrtým prstom prechádza vena amoris (žila lásky). Podľa povery existuje priame spojenie medzi prstenníkom a srdcom. Preto bude prstienok stále blízko k srdcu.
  • Zlatý prstienok s diamantom daroval svojej snúbenke Márii Burgundskej ako prvý rakúsky arcivojvoda Maximilián Habsburský v roku 1477.

Zdroj: www.nostres.cz

Ďalšie články z nášho blogu

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.