Prihlásiť

Medzinárodný deň vzdelania

Na 24. januára 2024 pripadá Medzinárodný deň vzdelania. A hoci sa jedná o sviatok, ktorý nemá zatiaľ dlhú tradíciu, oslavujeme ho od roku 2019, jeho význam je nedoceniteľný…

Podľa údajov OSN chodí po svete 260 miliónov detí, ktoré nemajú možnosť do školy chodiť a skoro 620 miliónov detí a mladistvých nezvládnu základné počty a nevedia písať. Celosvetová gramotnosť sa pohybuje okolo 85 %.

Vo vyspelých štátoch (aj v SR) je gramotných zhruba 99 % ľudí. Nožnice medzi vyspelými a rozvojovými krajinami sa tak do široko roztvárajú.

Najviac negramotných dospelých žije v Južnej Ázii av Subsaharskej Afrike. V Nigérii číta a píše len niečo málo cez 19 % dospelých, v Južnom Sudáne je gramotných necelých 27 % obyvateľov, Guinea má niečo cez 30 % gramotných. V týchto krajinách je navyše obrovský rozdiel medzi pohlaviami (miestami až 10 %), gramotných žien je v týchto krajinách oveľa menej ako mužov. (Worldpopultionreview.com)

Medzinárodný deň vzdelania a OSN

Vzdelanie je jedným z kľúčov k udržateľnému rozvoju a boju proti chudobe, preto sa OSN 3. decembra 2018 rozhodla, že sa bude tento deň oslavovať, aby si svet uvedomil, aké dôležité vzdelanie pre ľudstvo je.

Vedeli ste, že právo na vzdelanie je zakotvené vo všeobecnej deklarácii ľudských práv, ktorú schválilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1948? Záväzky, ktoré z nej vyplývajú, musia členské krajiny OSN dodržiavať.

Nech už máme k slovenskému školstvu akékoľvek výhrady, pravdou je, že máme slobodný prístup k vzdelaniu aj informáciám a záleží len na nás, ako ho využijeme. To sa samozrejme týka aj výučby cudzích jazykov, preto sa vám možno budú hodiť tipy na práve na jazykové školy.

Zdroj: https://www.jc-correct.com/blog/mezinarodni-den-vzdelani-24-január/

Zľava 10 %

 

Ďalšie články z nášho blogu

1.Máj – Sviatok lásky a jari

„Bol neskorý večer – prvý máj – večerný máj – bol lásky čas. Hrdličkin pozýval k láske hlas, kde borovicový zaváňal háj…“ Túto slávnu báseň od Karla Hynka Máchu určite všetci dobre poznáte. Tento lásky čas 1. máj už sa blíži. Je to tradičný český sviatok zamilovaných, niečo ako je v Amerike Valentín. Hoci u nás mnoho ľudí začalo oslavovať Valentína, 1. máj má stále svoje čaro.Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670