Prihlásiť

Medirex – Od inzulínovej rezistencie je len krok k cukrovke, možno sa týka aj vás

Častý pocit hladu, chuť na sladké, priberanie na bruchu, únava, nedostatok energie, problémy s pamäťou, koncentráciou alebo spánkom. Možno si ich nevšímate, lebo ich nepovažujete za dôležité. Ale čo ak ide o nenápadné signály tela, ktoré vám naznačuje, že niečo nie je v poriadku?

Rozvoj civilizačných chorôb zaznamenal taký obrovský boom, že je skôr prekvapivé, ak sa nájde rodina, ktorej ešte nezasiahli do života. K tým najznámejším nepochybne patrí cukrovka, resp. diabetes mellitus 2. typu. Hoci ide o obávané ochorenie, jeho prvotné symptómy často prehliadame. Možno je to spôsobené aj faktom, že mnohí z nás veria mýtom o tom, že problémy s inzulínom sa týkajú len ľudí s cukrovkou. Inzulínová rezistencia sa ale objavuje častejšie, ako by ste si mysleli. Okrem cukrovky prispieva aj k vzniku kardiovaskulárnych chorôb a obezity. 

Naše telo získava energiu predovšetkým z glukózy, ktorú prijímame v potrave. Hladinu glukózy v krvi (glykémie) je však potrebné udržiavať v určitom rozmedzí, na čo slúžia rôzne regulačné mechanizmy. Jedným z nich je hormón inzulín, ktorý je produkovaný v pankrease. Bez inzulínu by bunky nedokázali prijímať glukózu a využívať ju ako zdroj energie,“ vysvetľuje MUDr. Veronika Szabóová, PhD. z Medirexu. Naše telo by bez glukózy nedokázalo fungovať. Všetky orgány, vrátane mozgu, kam je dodávaná nepretržite, ju dokážu využiť.  

Čo je inzulínová rezistencia

Sacharidy sa krátko po tom, ako ich skonzumujeme, rozštiepia na jednoduché cukry, medzi ktoré patrí aj glukóza. Keď sa zvýši jej hladina v krvi, začne pracovať pankreas. Jeho úlohou je produkovať inzulín, vďaka ktorému glukóza vstupuje prostredníctvom receptorov do svalových buniek a stáva sa zdrojom energie. Keď hladina glukózy v krvi klesne, pankreas prestane s produkciou inzulínu. 

Ak však receptory nedokážu dostatočne reagovať na inzulín, glukózu nie je možné využívať ako zdroj energie a jej hladina v krvi sa zvyšuje. Pankreas zareaguje nadmerným zvýšením produkcie inzulínu. Na určitý čas môže zvýšená hladina inzulínu pomôcť, no dlhodobo zvýšená hladina glukózy v krvi nakoniec spôsobí, že sa svalové bunky stanú voči pôsobeniu inzulínu odolné (rezistentné). Keďže nadbytočná glukóza nemôže ostať súčasťou krvného obehu, ukladá sa vo forme tuku ako zásobný zdroj energie. 

Za vznik inzulínovej rezistencie si sčasti môžeme sami, a to nevhodne zloženým jedálničkom, nedostatkom fyzickej aktivity a chronickým stresom. Na druhej strane jej rozvoj do určitej miery súvisí aj s vekom, genetickou predispozíciou alebo užívaním niektorých liekov.

Aké sú príznaky inzulínovej rezistencie

K typickým príznakom inzulínovej rezistencie patrí:

  • častý pocit hladu (najmä po jedlách bohatých na sacharidy),
  • zvýšená chuť na sladké a spracované potraviny,
  • únava a nedostatok energie,
  • priberanie najmä v oblasti brucha,
  • problémy s pamäťou, koncentráciou a spánkom,
  • psychické problémy – podráždenosť, úzkosť, depresívne stavy, nesústredenosť, sociálna izolácia,
  • zmeny na pokožke – tmavé škvrny na koži, akné, 
  • vypadávanie vlasov,
  • vysoký krvný tlak,
  • neplodnosť a syndróm polycystických vaječníkov.

V laboratórnych výsledkoch sa pri inzulínovej rezistencii okrem zvýšenia hladiny glukózy a inzulínu pozoruje zvýšenie hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi prípadne zvýšenie pečeňových enzýmov, ktoré môže poukazovať na stukovatenie pečene.

Inzulínová rezistencia a strava

Po jednoduchých cukroch, najmä sladkostiach, siahneme často práve vtedy, keď potrebujeme rýchlu energiu. Keď si doprajeme sladké, organizmus zareaguje rýchlym uvoľnením inzulínu z pankreasu. Tu sa však chytíme do vlastnej pasce – ak sa v čase po príjme cukrov nehýbeme, nadbytočná energia sa uloží do tuku. Hladina inzulínu je však stále zvýšená, preto pocítime neprekonateľný hlad a chuť dať si opäť niečo sladké. 

V tomto prípade nemusia pomôcť ani tzv. „zdravé potraviny“ či „zdravé sladkosti“. Ako vysvetľuje nutričná poradkyňa Ing. Mária Zelenajová, aj sladkosti, ktoré obsahujú viac prospešných látok, môžu mať na naše telo rovnaký vplyv ako tie menej nutrične hodnotné. Všetko totiž záleží od množstva. Pri inzulínovej rezistencii, ale nielen pri nej, platí, že treba sledovať, aké množstvo potraviny alebo jedla zjeme a aký má prínos pre naše telo.

Inzulínová rezistencia patrí k stavom, ktoré vieme ovplyvniť životným štýlom. Hoci je dôležité obmedziť sacharidy a cukor v strave, ak chceme pre seba naozaj niečo spraviť, musí byť zmena životného štýlu komplexná. Myslite preto aj na zvýšenie fyzickej aktivity, dbajte na kvalitu stravy, strážte si celkový energetický príjem, zlepšite kvalitu spánku, myslite na dostatočnú hydratáciu, naučte sa zvládať stres a snažte sa o udržanie normálnej hmotnosti.

6 tipov, ako predchádzať inzulínovej rezistencii

    1. Načasujte si kombináciu potravín s sladkostí – ako prvé zjedzte jedlo s obsahom bielkovín a tukov, až potom pridajte sacharidy.
    2. Prejdite sa po jedle – telo využije prijatú energiu a neukladá ju do tuku.
    3. Pomaly redukujte príjem rýchlych sacharidov a konzumujte zdravé tuky. 
    4. Nezabudnite na pestrý jedálniček, ktorý obsahuje všetky dôležité živiny. 
    5. Sledujte kvalitu potravín a pomer sacharidov voči ostatným živinám.
    6. Raňajky ako základ dňa – ideálne do 45 minút od zobudenia. 

Vyšetrenie pri podozrení na inzulínovú rezistenciu

Pri objavení príznakov inzulínovej rezistencie, konzultujte svoj stav s vaším lekárom. Vhodné je doplniť laboratórne vyšetrenie inzulínovej rezistencie, na ktoré postačí krvný odber nalačno. Vo vzorke sa sleduje hladina glukózy a inzulínu a z výsledných hodnôt sa vypočíta HOMA-IR index (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance), ktorý pomáha odhadnúť stupeň inzulínovej rezistencie. Index využívajú lekári a odborníci pri hodnotení porúch metabolizmu glukózy, rizika civilizačných ochorení a pri monitorovaní účinnosti liečby alebo zmien životného štýlu. 

V laboratóriách Medirex máte možnosť testu inzulínovej rezistencie bez nutnosti výmenného lístka od lekára a bez zbytočného čakania. Vyšetrenie si rezervujete online na čas, ktorý vám vyhovuje. 

ZĽAVA 10%

zľavový kód SPHERE10

Ďalšie články z nášho blogu

Fast fashion: Čo to znamená, kde vzniká a aké sú jej výhody a nevýhody?

Fast fashion, v preklade „rýchla móda“, označuje trend rýchlej výroby a distribúcie módneho oblečenia inšpirovaného aktuálnymi módnymi prehliadkami. Tento fenomén umožňuje zákazníkom nakupovať oblečenie zodpovedajúce najnovším trendom za dostupné ceny. Ako však tento koncept ovplyvňuje svet módy, životné prostredie a našu spoločnosť? Pozrime sa na fast fashion podrobnejšie.

Jazyková škola VISTA – Ako kvalitní lektori menia váš pokrok v cudzom jazyku 

Výučba cudzích jazykov na kvalitnej jazykovej škole je investícia, ktorá sa mnohonásobne vráti. Je to skvelý spôsob, ako otvoriť dvere do sveta, spoznať nové kultúry a rozšíriť svoje možnosti – či už ide o cestovanie, kariéru alebo osobný rozvoj. Úspech v štúdiu cudzieho jazyka pritom závisí nielen od snahy študenta, ale aj od kvalitného lektora, ktorý dokáže svojich študentov motivovať, nadchnúť ich pre nové výzvy a efektívne ich viesť cestou jazykového vzdelávania.

Spojte príjemné s užitočným a zažite aktívnu dovolenku v Piešťanoch

Pobyt v kúpeľoch nemusí byť len o vyhrievaní sa v bazéne s termálnou vodou či o relaxovaní v bahennom zábale. Hoci aj to má svoje benefity, odpočívať sa dá tiež aktívne. Ideálne bude, ak to spojíte a doprajete celej rodine perfektnú dovolenku v hoteloch Esplanade aleno Thermia Palace na kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Každý si tu príde na svoje!