Prihlásiť

Máte radi pivo?

Ak odpoviete na predchádzajúcu otázku áno, tak ste na tom rovnako ako cca 86% mužov a 58% žien v celej SR a môžete vždy prvý piatok v auguste oslavovať Medzinárodný deň piva. Ale nie je pivo ako pivo, existujú rôzne druhy, chute, vône, spôsoby čapovania, a predovšetkým pivovary s odlišným prístupom k vareniu.

Pivo patrí na Slovensku medzi veľmi obľúbený nápoj, ktorý sa pije celoročne, no možno o niečo väčšej obľube sa teší počas teplých letných dní. Pivo sa delí podľa spôsobu kvasenia na tri spôsoby a to spodným kvasením, vrchným kvasením, alebo spontánnym kvasením.

Pri vrchnom kvasení pivné kvasinky stúpajú na povrch, kde vytvárajú vrstvu. Toto kvasenie si vyžaduje vyššiu teplotu a to až 20 ° C. Medzi vrchne kvasené pivá patrí napríklad pšeničné, kvasnicové pivá alebo tzv. ALE, Porter, Stout, či pivá s ovocnou arómou. Spodné kvasené pivá sa nazývajú z toho dôvodu, že pri procese kvasenia pivné kvasinky klesajú na dno nádoby. Medzi spodne kvasené pivá patria aj na Slovensku veľmi populárne ležiaky

Možné je aj delenie podľa stupňovitosti – desiatka, jedenástka, dvanástka a tak ďalej. Častým omylom je, že stupňovitosť rovná sa percento alkoholu, to tak ale nie je, pretože stupne označujú jednoducho koľko skvasiteľného obsahu je v mladine (to je jedna z fáz výroby piva).

Klasickým delením potom je na svetlé a tmavé pivo, prípadne aj polotmavé. Rozdiel je najmä v obsahu pražených karamelových sladov, ktoré dodávajú práve tmavšie zafarbenie.

Ak ste videli film Obsluhoval som anglického kráľa, tak viete, že najčastejšou hádkou pivárov je, ktorý pivovar varí lepšie pivo. Na Slovensku máme viac ako 70 pivovarov. Dva veľké priemyselné, dva malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov.

Avšak to najlepšie delenie piva je samozrejme na tie, ktoré nám chutia a ktoré nie. Stačí len nebyť zbytočne konzervatívny, a hlavne skúšať, skúšať a skúšať! Ale s mierou 🙂

A ak chcete na to využiť aj kartu Sphere, nie je nič jednoduchšie – zoberte priateľov a vychutnajte si  prvotriedne pivo v Dunajskom pivovare. Ak máte chuť vyskúšať pravé Belgické pivo určite zavítajte do Dolnozemskej krčmy.

 

DUNAJSKÝ PIVOVAR

DOLNOZEMSKÁ KRČMA

Ďalšie články z nášho blogu

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.