Prihlásiť

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.

Ďalšou hrou, ktorej pôvod je z čias Rímskej ríše, je hra s názvom paganica. Táto hra je hraná s ohnutou palicou a koženou loptou naplnenou perím. Súvislosť, ktorú má s golfom je tá, že v golfových začiatkoch sa práve hralo s rovnakou loptičkou – teda naplneným perím, iba s iným priemerom. Tým, že sa Rímska ríša rozpínala, dochádzalo k rozširovaniu hry paganica po celej Európe.

Snáď najpravdepodobnejším predchodcom golfu bola hra jeu da mail. Tá bola
v 16. storočí privezená z Francúzska do Škótska. V záznamoch je, že škótska kráľovná Mary sa tejto hre venovala. Máme ale aj záznam o tom, že sa venovala hre pell mell, a tak mohli byť obe hry zamenené.

Všetky tieto hry s guľou a palicou či paličkou a loptičkou postrádajú jednu vec či prvok, ktorý je známy aj v dnešnej podobe golfu, a tou je jamka. Všetky vyššie uvedené hry používali ciele v prírode napríklad stromy alebo stĺpiky či méty. Golf sa líši tým, že jeho cieľ je dostať golfovú loptičku do o niečo väčšej jamky, cez rôzne prekážky. Výsledkom je, že história golfu sa obmedzuje iba jedine na škótske záznamy o tejto hre. Golf bol v tejto krajine národnou zábavou.“

Veľká historická udalosť prišla v roku 1457. V tomto roku bol vydaný zákaz hrania golfu, futbalu a ďalších neužitočných športov.“ Tento zákaz je výnosom škótskeho parlamentu, čo je prvá doložená písomná známka o dnešnej hre“. Zákaz bol vydaný z dôvodu toho, že golf odvádzal ľud od výcviku lukostreľby. Ovládanie lukostreľby bolo dôležité preto, aby udržali Angličanov mimo Škótska.

Zmena prišla v 16. storočí, keď už sám kráľ utrácal za hru golf peniaze, a tak boli mestské hry povolené. Vyvíjali sa aj pravidlá a boli zakladané golfové kluby.“ Najstarším z nich bol Honourable Company of Edinburgh Golfers so sídlom v Muirfielde, založený v roku 1744. V roku 1858 „Society of St. Andrews Golfers“ rozhodlo, že jedno kolo golfovej hry bude tvoriť osemnásť jamiek, a tak to aj zostalo. Hra sa rýchlo rozšírila po celom svete. A v 19. storočí sa začala hrať profesionálne. Po smrti Allana Robertsona, jedného z najlepších golfistov sveta svojej doby, muselo byť usporiadané nové národné majstrovstvo v Prestwicku roku 1860, aby sa zvolil nový národný majster. Odvtedy sa golfový kalendár stával pre profesionálnych golfistov z roka na rok nabitejším. Potom sa počet golfových klubov rozšíril z hŕstky na niekoľko stoviek. Ďalší veľký rozmach golf zažil po prvej svetovej vojne, kedy sa stal inšpiráciou famóznej Bobby Jones, a po druhej svetovej vojne Ben Hogan. Nastala moderná golfová doba, ktorá zmenila golf na miliardový priemysel.

Ďalšie články z nášho blogu

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.

1.Máj – Sviatok lásky a jari

„Bol neskorý večer – prvý máj – večerný máj – bol lásky čas. Hrdličkin pozýval k láske hlas, kde borovicový zaváňal háj…“ Túto slávnu báseň od Karla Hynka Máchu určite všetci dobre poznáte. Tento lásky čas 1. máj už sa blíži. Je to tradičný český sviatok zamilovaných, niečo ako je v Amerike Valentín. Hoci u nás mnoho ľudí začalo oslavovať Valentína, 1. máj má stále svoje čaro.Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670