Prihlásiť

 Halloween

Jeden deň v roku, keď sa chceme naozaj báť, alebo nie? Strašidelná výzdoba, kostýmy a hororové filmy. To je najskôr to, čo sa Vám pod týmto pojmom vybaví. Ale má tento sviatok aj nejaký význam, okrem toho, aby nám behal mráz po chrbte?

Áno, ľudia si v tento deň pripomínajú svojich zosnulých predkov, tak ako u nás na Dušičky čiže Sviatok všetkých svätých. Ide o pomerne podobné sviatky, ktoré nás majú primäť si zaspomínať na našich blízkych, ktorí už odišli na druhú stranu.

Kostýmy

Kostýmy k halloweenu neodmysliteľne patria a nejedná sa len o komerčnú záležitosť. V období Keltov sa k príchodu zimy na počesť skončenia zberu obliekli kostýmy, ktoré symbolizovali duše zosnulých a chodilo sa od príbytku k príbytku. Tak ako to môžeme vidieť v amerických seriáloch aj vtedy sa vymieňali potraviny za krátku koledu. Síce by dnes nikto o zemiak nestál, no aj tak je táto tradícia zachovaná, akurát je trošku uspôsobená našim chuťovým pohárikom v podobe všelijakých cukroviniek.

Dekorácie

Zdobenie domov najrôznejšími strašidelnými dekoráciami je tradícia, ktorá symbolizuje Halloween. No aj u nás si na jesenné obdobie skrášľujeme záhrady, domy a interiéry najrôznejšími dekoráciami, napríklad tekvicami alebo vencami. Nezabúdame ani na našich zosnulých a v tento deň im tiež prinesme na hrob veniec alebo sviečku.

Či už oslavujete Halloween alebo Dušičky, urobte si tento deň pekný a na chvíľku si zaspomínajte

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670