Prihlásiť

Ako si vybrať vhodného lektora jógy?

Jóga sa teší stále väčšej popularite a my chápeme prečo. Veľkou výhodou okrem fyzického cvičenia je aj relaxácia, ktorá prináša pokoj mysle. Navyše na dnešnom trhu nájdeme nepreberné množstvo štýlov jogy a lektorov, a tak si každý nájde to svoje. Ako ale spoznať dobrého lektora jogy? To nie je úplne jednoduché. Prinášame vám tipy, ktoré by vám s výberom mohli pomôcť.
  1. Asistencia v pozíciách

Prvé pravidlo – asistencia musí byť dobrovoľná. Nie každý chce, aby na neho v priebehu lekcie niekto siahal, aj keď sa jedná o pomocnú ruku. Preto by sa vždy lektor predtým než asistenciu poskytne mal daného človeka opýtať. Nie je nič horšie než nevyžiadané dotyky.

Účelom asistencie je pomoc sa v pozícii ukotviť a získať priestor. Nejedná sa o tlačenie do väčšieho pretiahnutia, preto buďte obozretní a v tomto prípade radšej asistenciu odmietnite. Môžete tak predísť zraneniam, ktoré by nesprávna asistencia mohla spôsobiť.

  1. Vzdelanie lektora

Aby sa niekto mohol stať lektorom jogy, musí mať ukončený kurz Lektora jogy, ktorý je akreditovaný Ministerstvom školstva. Avšak domnievame sa, že toto vzdelanie je iba odrazovým mostíkom a lektor by nemal zaspať na vavrínoch, ale naďalej sa vzdelávať a pravidelne sa venovať svojej lektorskej praxi. Rôzne kurzy a dodatočné vzdelanie môžu byť ďalším vodítkom, ktoré Vám napovie ako veľmi je daný lektor skúsený.

 

  1. Priebeh lekcie

Každá lekcia je iná a odvíja sa od témy, štýlu, zamerania, skúseností a vedomostí daného lektora. Sú ale pravidlá, ktoré by mali platiť pri každej lekcii.

Než sa začne s ťažšími jogovými pozíciami je potrebné mať zahriate telo. Nie je nič nepríjemnejšie, než natiahnutie alebo pretrhnutie šľachy či iné úrazy. Preto by lektor mal do svojich lekcií zaradiť také prvky alebo zostavy, ktoré zaistia zahriatie tela. Napríklad ako „rozcvička“ na rozprúdenie krvi v tele sa hojne využívajú opakované pozdravy slnku.

Každá lekcia by mala byť zakončená šavásanou alebo záverečnou pozíciou Mŕtvoly. Ide o ľah na chrbte, pri ktorom dochádza k úplnému uvoľneniu tela. Hoci sa táto pozícia javí ako jednoduchá a možno aj trochu triviálna má veľmi pozitívne účinky pre našu psychickú aj fyzickú stránku. Pozícia Mŕtvoly pomáha ochladiť telo, ktoré je zahriate z predošlého praktizovania asán, dochádza tiež k upokojeniu dychu a nakoniec uvoľneniu mysle.

 

Cvičenie jogy pod dohľadom odborníka priaznivo podporuje a uvoľňuje bolesť chrbtice. Joga kladie dôraz predovšetkým na predĺženie chrbtice a vďaka rôznym pozíciám ju pomáha mobilizovať vo všetkých smeroch. Jogou možno telo posilňovať, no aj zväčšovať flexibilitu. Význam sa kladie na uvedomovanie si dýchania a rozpoznávanie signálov tela.

 

IMET SQUASH & RELAX CENTRUM

STARFIT

GYMBEAM

DŮM JÓGY VINOHRADY

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670