Prihlásiť

Pestujte a saďte podľa fáz mesiaca a využite jeho energiu pre bohatú úrodu!

Využite svoju intuíciu a prirodzené vnímanie astrologických energií! Skúste sa inšpirovať svojimi záhradkárskymi skúsenosťami a využite ich vo Vašej záhrade s pomocou mesiaca.

Jar je čas prebúdzania prírody, rastu a nového života. Je to tiež ideálny čas na sadenie a pestovanie zeleniny a byliniek. Ale aby ste získali to najlepšie zo svojich plodín, výskúšajte sa riadiť fázami mesiaca. Podľa starodávneho učenia je každá fáza mesiaca spätá s určitou energiou, ktorá má vplyv na rast rastlín. Zvlášť ak ste nadšený záhradkár alebo záhradník, chcete získať čo najlepšie výsledky zo svojej práce.

1 Fáza mesiaca (od novu po prvú štvrť)

V prvej fáze mesiaca, ktorá nasleduje po novom mesiaci, je energia veľmi silná a podporuje rýchly rast a rozvoj. Táto fáza sa často pripisuje obdobiu, kedy sú rastliny najviac odolné voči chorobám a škodcom a majú najväčšiu vitalitu. Je to ideálny čas na zasiatie semien a sadeníc, ktoré majú rýchly vývoj a potrebujú veľa energie. Taktiež je to dobrý čas na pestovanie listovej zeleniny, ako sú šaláty a špenát, ktoré majú rýchly rast a sú bohaté na vitamíny a minerály.

2 Fáza mesiaca (od prvej štvrte po spln)

Známa ako fáza rastu a má veľký vplyv na energiu rastlín a zeleniny. V tejto fáze mesiaca sa zvyšuje intenzita svetla, čo vedie k zvýšeniu aktivity rastových hormónov a k posilneniu koreňového systému rastlín. To znamená, že rastliny a zelenina vysadené počas tejto fázy majú lepšie šance na úspešný rast a vývoj. Je to ideálny čas na zasiatie semien a na pestovanie rýchlo rastúcich rastlín, ako sú napríklad listová zelenina, bylinky a fazuľky. Taktiež sa odporúča zavlažovať rastliny počas tejto fázy, pretože voda sa lepšie vsiakne do pôdy a pomáha pri raste rastlín.

3 Fáza mesiaca (od splnu po poslednú štvrť)

Nazýva sa klesajúci mesiac, je obdobím, kedy sa energia zameriava na korene a podzemné časti rastlín. V tomto období je dobré sa sústrediť na udržiavanie a opravu pôdy, pretože rastliny v tejto fáze nebudú absorbovať toľko živín z pôdy ako v iných fázach. Je tiež vhodné vykonávať orezávanie a kosenie trávy, pretože rastliny v tejto fáze sú menej náchylné k infekciám a škodcom. Zelenina a ovocie, ktoré sa zasadia počas tejto fázy mesiaca, budú mať pevné a zdravé korene, ale môžu mať menšie plody.

4 Fáza meisaca (od poslednej štvrte po nov)

Nazýva sa aj obdobie spánku, pretože sa považuje za obdobie, keď rastliny potrebujú odpočinok. V tomto období sa odporúča vykonávať len minimálne záhradnícke práce, ako je napríklad odstraňovanie buriny alebo kontrola škodcov. Zelenina a bylinky zasadené v tomto období majú tendenciu byť menšie a menej výnosné, ale zároveň majú silnejšiu chuť a vôňu. Toto obdobie sa využíva aj na orezávanie a formovanie rastlín, ako aj na zbieranie semien a na prípravu pôdy na nasledujúcu fázu.

Využite svoju intuíciu a prirodzené vnímanie astrologických energií!

Skúste sa inšpirovať svojimi skúsenosťami, aby ste ich dokázali čo najlepšie prispôsobiť  a využiť vo Vašej záhrade s pomocou mesiaca. S experimentovaním s rôznymi druhmi zeleniny, rastlín a bylín môžete objaviť nové a zaujímavé spôsoby, ako využiť tieto energie a dosiahnuť najlepšie možné výsledky.

 

My vám hľadanie najlepších potrieb pre vašu zahradu uľahčíme! Stačí kliknúť nižšie.

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670