Prihlásiť

Pestujte a saďte podľa fáz mesiaca a využite jeho energiu pre bohatú úrodu!

Využite svoju intuíciu a prirodzené vnímanie astrologických energií! Skúste sa inšpirovať svojimi záhradkárskymi skúsenosťami a využite ich vo Vašej záhrade s pomocou mesiaca.

Jar je čas prebúdzania prírody, rastu a nového života. Je to tiež ideálny čas na sadenie a pestovanie zeleniny a byliniek. Ale aby ste získali to najlepšie zo svojich plodín, výskúšajte sa riadiť fázami mesiaca. Podľa starodávneho učenia je každá fáza mesiaca spätá s určitou energiou, ktorá má vplyv na rast rastlín. Zvlášť ak ste nadšený záhradkár alebo záhradník, chcete získať čo najlepšie výsledky zo svojej práce.

1 Fáza mesiaca (od novu po prvú štvrť)

V prvej fáze mesiaca, ktorá nasleduje po novom mesiaci, je energia veľmi silná a podporuje rýchly rast a rozvoj. Táto fáza sa často pripisuje obdobiu, kedy sú rastliny najviac odolné voči chorobám a škodcom a majú najväčšiu vitalitu. Je to ideálny čas na zasiatie semien a sadeníc, ktoré majú rýchly vývoj a potrebujú veľa energie. Taktiež je to dobrý čas na pestovanie listovej zeleniny, ako sú šaláty a špenát, ktoré majú rýchly rast a sú bohaté na vitamíny a minerály.

2 Fáza mesiaca (od prvej štvrte po spln)

Známa ako fáza rastu a má veľký vplyv na energiu rastlín a zeleniny. V tejto fáze mesiaca sa zvyšuje intenzita svetla, čo vedie k zvýšeniu aktivity rastových hormónov a k posilneniu koreňového systému rastlín. To znamená, že rastliny a zelenina vysadené počas tejto fázy majú lepšie šance na úspešný rast a vývoj. Je to ideálny čas na zasiatie semien a na pestovanie rýchlo rastúcich rastlín, ako sú napríklad listová zelenina, bylinky a fazuľky. Taktiež sa odporúča zavlažovať rastliny počas tejto fázy, pretože voda sa lepšie vsiakne do pôdy a pomáha pri raste rastlín.

3 Fáza mesiaca (od splnu po poslednú štvrť)

Nazýva sa klesajúci mesiac, je obdobím, kedy sa energia zameriava na korene a podzemné časti rastlín. V tomto období je dobré sa sústrediť na udržiavanie a opravu pôdy, pretože rastliny v tejto fáze nebudú absorbovať toľko živín z pôdy ako v iných fázach. Je tiež vhodné vykonávať orezávanie a kosenie trávy, pretože rastliny v tejto fáze sú menej náchylné k infekciám a škodcom. Zelenina a ovocie, ktoré sa zasadia počas tejto fázy mesiaca, budú mať pevné a zdravé korene, ale môžu mať menšie plody.

4 Fáza meisaca (od poslednej štvrte po nov)

Nazýva sa aj obdobie spánku, pretože sa považuje za obdobie, keď rastliny potrebujú odpočinok. V tomto období sa odporúča vykonávať len minimálne záhradnícke práce, ako je napríklad odstraňovanie buriny alebo kontrola škodcov. Zelenina a bylinky zasadené v tomto období majú tendenciu byť menšie a menej výnosné, ale zároveň majú silnejšiu chuť a vôňu. Toto obdobie sa využíva aj na orezávanie a formovanie rastlín, ako aj na zbieranie semien a na prípravu pôdy na nasledujúcu fázu.

Využite svoju intuíciu a prirodzené vnímanie astrologických energií!

Skúste sa inšpirovať svojimi skúsenosťami, aby ste ich dokázali čo najlepšie prispôsobiť  a využiť vo Vašej záhrade s pomocou mesiaca. S experimentovaním s rôznymi druhmi zeleniny, rastlín a bylín môžete objaviť nové a zaujímavé spôsoby, ako využiť tieto energie a dosiahnuť najlepšie možné výsledky.

 

My vám hľadanie najlepších potrieb pre vašu zahradu uľahčíme! Stačí kliknúť nižšie.

Ďalšie články z nášho blogu

Príďte sa zabaviť na Otvorenie leta – 1. ročník festivalu CHÂTEAU BELA FEST s 50% zľavou pre SPHERE!

V jedinečnej atmosfére luxusného kaštieľa Château Bela, obklopení krásou a históriou, sa môžete tešiť na večer plný skvelej hudby. Kapela Gladiator, známa svojimi energickými vystúpeniami a hitmi, ktoré milujú generácie fanúšikov, vám prinesie svoje najväčšie hity a novinky. Marián Čekovský, obľúbený spevák, skladateľ a multiinštrumentalista, vás očarí svojou charizmou a jedinečným hudobným štýlom. Gáspár Laci, známy maďarský spevák s výrazným hlasom a pôsobivou prítomnosťou, prinesie do programu špeciálnu dávku emotívnej a vášnivej hudby. Château Bela Fest sa bude konať v sobotu 29. júna 2024 od 18:00 do 23:00 v areáli kaštieľa, v starej jazdiarni Hala Bela.

Vo Sphere oslavujeme 30 rokov

Čas je pojem veľmi relatívny. A aj keď je tou najspravodlivejšou veličinou, pretože nám všetkým odmeriava úplne rovnako, jeho vnímanie rovnaké nie je. Veci príjemné utekajú vždy tak nejako rýchlejšie a tie opačné sa tiahnu ako med. Avšak stačí letmý pohľad do kalendára alebo na hodinky a hneď vieme, na čom sme. A tak úplne presne tiež vieme, že vernostný program Sphere oslávi Slovenskej aj v Českej republike tento rok 30. rokov od svojho založenia.

História golfu

Na otázku, kto vymyslel golf, sa pravdivú a presnú odpoveď asi nedozvieme. O pôvode golfovej hry sa sporí niekoľko národov a zároveň existuje mnoho teórií o začiatkoch tejto hry. Jediné, čo vieme je, že už v stredoveku existovalo v Európe niekoľko hier s palicou a loptičkou. Niektorí historici sa domnievajú, že jednou z hier bola palle-maille. Tá sa hrávala vo francúzskych a talianskych uliciach. Pri tejto hre sa používala palica s paličkou. Cieľom bolo trafiť cieľ, ktorý bol buď na zemi, alebo zavesený pomocou palice s paličkou a drevenéj gule.