Prihlásiť

6 dôvodov, prečo čítať knihy

„Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“ Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

„Ten, kto číta, žije s každou ďalšou knihou život navyše. Kto nečíta, má len ten svoj.“
Oscar Wilde dramatik, prozaik a básnik 1854 – 1900

Kniha je najmocnejšou zbraňou národa. Národ, ktorý si váži knihy, váži si zároveň svoju duchovnú nezávislosť a nestratí ju, kým bude mať svoju literatúru.“
Karel Čapek český spisovateľ 1890–1938


Mesiac marec je už desaťročia mesiacom knihy. Oslavou čítania, kníh, čitateľov, autorov, kníhkupcov i knižníc. Čítanie nás po mnohých stránkach obohacuje a umožňuje nám prežívať mnohé dobrodružstvá, cestovať v čase aj priestore.

Vedeli ste napríklad, že liečebné účinky čítania skúma vedný odbor nazývaný biblioterapia? Jej zmyslom je pomocou čítania uvoľniť čitateľovo napätie a znovuobnoviť jeho pozitívny vzťah k životu. Také čítanie Robinsona určite naučí vážiť si domov! Nie je najvyšší čas prestať sledovať nekonečné seriály a začať radšej čítať? Viete napríklad, že čitatelia sú na rozdiel od chronických sledovačov televízie, videí a hráčov hier oveľa empatickejšie a citlivejšie k svojmu okoliu? Tu je výber niekoľkých hlavných výhod, ktoré čítanie prináša.

Čítanie zlepšuje pamäť

Áno, je to tak. Pravidelní čitatelia kníh majú až o polovicu vyššiu kapacitu pamäte ako ich rovesníci, pasívni konzumenti relácií v televízii. Pri čítaní totiž mozog pracuje viac a inak, musí zapojiť fantáziu a predstavivosť. Domýšľať konce a predvídať nevypovedané. Ako inak uhádnuť vraha ešte pred koncom detektívky?
Podľa štúdie vykonanej v anglickom Colchestri je zdravotný stav osemdesiatročných čitateľov porovnateľný so sedemdesiatročnými odporcami písaného slova. Prekvapivé je, že starí čitatelia sú na tom lepšie nielen mentálne, ale aj fyzicky! Žeby sedenie pri knihe bolo zdravšie ako sedenie pri televízii? Mali by sme zadať tému ďalšieho prieskumu! A navyše – niektoré štúdie naznačujú, že vášniví čitatelia menej trpia Alzheimerovou chorobou.

Zmierňuje chronickú bolesť

Naozaj. Túto skutočnosť potvrdí každý „majiteľ“ chronickej bolesti, akú môže vyvolať napríklad artritída. Kniha, do ktorej sa čitateľ začíta, pomôže zabudnúť na všetko z tohto sveta. V inej realite sa aspoň na čas stáva bolesť neviditeľnou, pretože tu neexistuje.
Aj tu môžeme svoje odvážne tvrdenia doložiť faktami. V hospicu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom chodili pacientom v terminálnom štádiu rakoviny predčítať knihy dobrovoľníci. Pokiaľ knižka poslucháča zaujala, dokázal na vytúženú chvíľu zabudnúť na bolesť a vychutnať si dej. Príjemné chvíle v spoločnosti knihy spôsobili pokles analgetík podávaných v tomto zariadení o celých 30 percent!

Zvyšuje slovnú zásobu a IQ

Počet používaných slov sa časom zmenšuje podľa profesie a charakteru spoločnosti, v ktorej sa pohybujeme. Hovoríme totiž v zásade o stále rovnakých alebo podobných veciach. Poznáme to všetci. Detí sa vypytujeme, čo sa odohralo v škole, čo mali na jedenie, čo hovoria kamaráti. Manžela na výške výplaty a priateľka na posledného milenca. A tak stále dookola. Niet divu, že na niektoré slová, názvy a pojmy takmer zabudneme! To knihy nás nenechajú zakrnieť. Stačí prestriedať Sinuheta s Babičkou a okoreniť ich Macbethom. Za chvíľu budeme hovoriť nielen ako kniha, ale aj naše obzory sa rozšíria ďalej ako na koniec Ulice.


Čo na to starý dobrý výskum? Všetko už povedané potvrdzuje. Počet mozgových buniek čitateľov neklesá tak tragicky rýchlo ako u nečitateľov. Pokles je spomalený o dobrých 15 percent. Dobrá správa je, že tento pokles môže zmierniť aj lúštenie krížoviek, sudoku alebo hranie šachu. Porovnanie testov inteligencie navyše potvrdzuje, že napríklad študenti, ktorým pomáha bohatá slovná zásoba získaná čítaním, mávajú spravidla lepšie výsledky (teda vyššie IQ) ako tí, ktorí nečítajú.

Naštartuje chudnutie

Pokiaľ si hovoríte, že toto tvrdenie je už naozaj silná káva, nenechajte sa mýliť. Mozog totiž spotrebuje k svojej činnosti značné množstvo energie, podľa posledných lekárskych výskumov dokonca až jednu pätinu z energie nutnej pre fungovanie celého ľudského tela. Navyše túto energiu dokáže vyrobiť iba a jedine z glukózy. Preto je vo výžive cukor, či už jednoduchý alebo zložený, úplne nevyhnutný.

Bohužiaľ zlá správa je, že prečítaním hrubého zväzku Jiráska alebo Dostojevského konzumáciu kila čokoládovej torty neodčiníme. To by sa to chudlo, ach jo! Avšak nejaké výčitky z povaľovania nad knižkou na úkor návštevy fitka sú zbytočné. Spotreba energie je vedecky dokázaná, tak prečo sa mučiť na pekelnom rotopede, keď božský sexy Ferda práve ponúka práce všetkého druhu!

Lepšie ako uspávanka alebo antidepresíva

Áno, čítanie totiž upokojuje. Zbaví vás stresu, uvoľní. Pár riadkov pred spaním upokojí vašu myseľ a vyčistí vám hlavu, na rozdiel od mihajúcich sa obrazov sprevádzaných žiarením v televízii alebo notebooku.

Neveríte? V roku 2009 vedci potvrdili, že stačí iba šesť (!) minút čítania denne, aby ste sa upokojili a vyplavili stres z tela. Pokiaľ sa ponoríte do príbehu, tepová frekvencia sa vám stabilizuje a napätie vo svaloch sa uvoľní. Zaujímavé tiež je, že ľudia trpiaci depresiou alebo úzkosťami lepšie reagujú na čítanie kníh podporujúcich osobný rozvoj ako na lekárske procedúry a postupy.

Zaženie nudu a stereotyp

Tú všeobjímajúcu ničotu stravujúcu naše životy nenápadne, trpezlivo, kúsok po kúsku. Boj s ňou je ako boj s veternými mlynmi. Nakupovanie, upratovanie, sociálne siete. To všetko je len pokus o zastavenie netvora! Jediným zmysluplným zabijakom nudy je dobrá knižka. Len s ňou môžete precestovať svetadiely, len vďaka nej môže vyzerať hrdina tak, ako práve vy chcete.

Páchnuceho lovca mamutov si pokojne môžete pretvoriť na navoňaného metrosexuála, medvedíka Pú na krvilačnú beštiu, fantáziu medze klásť nemusíte. Dokonca ani povestný hrnček nemusí variť len krupicovú kašu, ale zemiakovú alebo rovnú batátovú.

Navyše – už od rána sa budete tešiť na svojho hrdinu! A pokiaľ nechcete čakať do večera, strčte si pár virtuálnych kamarátov do čítačky! Tá vám v kabelke pomôže prežiť nielen jazdu električkou, ale aj náročné školenia či čakanie u lekára. Kniha je kniha, samozrejme, ale skúste napchať Švejka do kabelky, že…

Nakoniec jeho knihy vám pomôžu zabudnúť nielen na bolesť, ale aj na všetko ostatné.

Tak hor sa za zábavou, poučením, radosťou aj smútkom. Knižky už čakajú na svojich čitateľov! Napríklad v Panta Rhei alebo Albatros Media !

Ďalšie články z nášho blogu

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670