Prihlásiť

21.septembra je Medzinárodný deň Alzheimerovej choroby

Medzinárodný deň Alzheimerovej choroby pripadá každoročne na 21. septembra. Alzheimerova choroba (demencia) je degeneratívne ochorenie mozgu, pri ktorom ubúdajú mozgové bunky a vyhasínajú ich funkcie.

Významne ovplyvňuje kvalitu života chorého. Človek si nespomína na to, čo predtým poznal, ťažko si vybavuje názvy predmetov a nezvláda obsluhu jednoduchých prístrojov napríklad telefonovania. Nepoznáva členov rodiny, ukladá veci na neobvyklé miesta a potom ich nemôže nájsť, nepamätá si, čo hovoril a stále dookola kladie ostatným rovnaké otázky. Chorý s demenciou nie je schopný pochopiť rôzne pojmy a plánovať. Stráca kontrolu nad svojimi náladami aj pocitmi, môže byť ľahostajný alebo podráždený. Nedodržuje základné hygienické návyky, je inkontinentný. Nedokáže sa obliecť, najesť ani vyjadriť a stáva sa úplne závislým od starostlivosti okolia. Ochorenie nepostihuje iba pacientov v pokročilom veku, ale aj mladšiu generáciu. Príčiny Alzheimerovej choroby nie sú úplne objasnené, a preto je dôležité sa z hľadiska prevencie zamerať, ako tomuto závažnému ochoreniu predchádzať.

Je možné znížiť riziko vzniku demencie?

Z mnohých výskumov vyplýva, že zdravý životný štýl môže znižovať riziko rozvoja demencie. Základným pravidlom je, že to, čo je dobré pre srdce, je dobré aj pre mozog. Pokiaľ chceme znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb a demencie, mali by sme sa zaujímať o vyrovnanú skladbu jedálnička a pravidelne sa venovať fyzickému a duševnému cvičeniu. Osvojiť si zdravší životný štýl pritom nemusí byť zložité a na zmeny nie je nikdy neskoro!

Päť spôsobov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko, že sa u vás objaví demencia

1. Starajte sa o svoje srdce!

Fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, cukrovka či obezita, to všetko ničí cievy. To všetko zvyšuje aj riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Z mnohých výskumov navyše vyplýva, že uvedené zdravotné komplikácie zvyšujú aj riziko rozvoja demencie. Týmto zdravotným problémom je pritom do určitej miery možné predísť voľbou zdravšieho životného štýlu.

2. Buďte fyzicky aktívny!

Fyzická aktivita a cvičenie pomáhajú kontrolovať krvný tlak a váhu, znižujú riziko cukrovky druhého typu rovnako ako niektorých foriem rakoviny. Navyše existujú dôkazy, že fyzická aktivita znižuje aj riziko rozvoja demencie. Ďalšou výhodou cvičenia je, že sa vďaka nemu cítime lepšie. Šport navyše môžeme prevádzkovať spoločne s rodinou či priateľmi

3. Dodržujte zdravý jedálniček!

Jedlo je pohonom ako pre mozog, tak samozrejme aj pre telo. Na to, aby oboje dobre fungovalo, pritom stačí mať zdravý a vyrovnaný jedálniček. Niektoré štúdie už preukázali, že stredomorská strava s dostatkom obilnín, ovocia, rybami, strukovinami a zeleninou pomáha riziko demencie znižovať. Výhody či úžitok konkrétnych potravín a potravinových doplnkov musíme ale ešte podrobne preskúmať. Avšak už teraz vieme, že jesť mnoho tučných a konzervovaných jedál s vysokými hodnotami nasýtených tukov, cukrov alebo soli rozhodne zvyšuje riziko infarktu. Preto je najlepšie také jedlá obmedziť na minimum, či ich z jedálnička vynechať úplne.

4. Používajte svoj mozog!

Pokiaľ svojmu mozgu ponúknete nové aktivity, pomôžete mu tým s tvorbou nových mozgových buniek a s posilňovaním nervových spojení. A tým môžete bojovať proti zhubnému účinku Alzheimerovej choroby aj iných typov demencií. Keď budete dávať svojmu mozgu zaujímavé výzvy, môžete sa naučiť nové skvelé veci. Čo by ste povedali napríklad tomu, začať sa učiť ďalší cudzí jazyk alebo objaviť nový koníček či šport?

5. Užívajte si spoločenské aktivity!

Spoločenské záväzky a povinnosti sú pre zdravý mozog veľkým prínosom, pretože stimulujú naše mozgové rezervy a pomáhajú tak znižovať riziko demencie a depresií. Skúste si preto urobiť čas na priateľov, rodinu, svoje záujmy a koníčky a niekedy aj na všetko dohromady.

Ďalšie články z nášho blogu

1.Máj – Sviatok lásky a jari

„Bol neskorý večer – prvý máj – večerný máj – bol lásky čas. Hrdličkin pozýval k láske hlas, kde borovicový zaváňal háj…“ Túto slávnu báseň od Karla Hynka Máchu určite všetci dobre poznáte. Tento lásky čas 1. máj už sa blíži. Je to tradičný český sviatok zamilovaných, niečo ako je v Amerike Valentín. Hoci u nás mnoho ľudí začalo oslavovať Valentína, 1. máj má stále svoje čaro.Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670

Veľká noc u starých Slovanov

Myslíte si, že veľkonočné oslavy vznikli až s príchodom kresťanstva? Rozhodne nie, sviatky na začiatku jari sú oveľa staršie ako toto náboženstvo. Každému je asi jasné, že kresťania oslavujú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, málokto však vie, že v tomto období oslavoval aj sám Ježiš – kresťanská Veľká noc sa totiž časovo viac menej prekrýva s židovským sviatkom Pesach, ktorý je pripomienkou vyňatia Izraelitov z Egypta. Mnoho pohanských kmeňov z rôznych oblastí sveta oslavovalo v tomto období príchod jari, našich slovanských predkov nevynímajúc.

Prvý jarný deň 20.marec

Astronomicky prvý jarný deň príde 20. marca 2024 presne o 04.07 hodín. To bude ten okamih, kedy Slnko vstúpi do znamenia Barana. Zároveň bude tento deň vychádzať presne na východe a zapadať presne na západe. Deň bude rovnako dlhý ako noc a zatiaľ čo na južnom póle Slnko vyjde, na severnom naopak v rovnakom okamihu zapadne…
Jan Amos Komenský český barokový spisovateľ, filozof, náboženský spisovateľ, pedagóg, politický spisovateľ a vedecký spisovateľ 1592–1670