Street food - podmanivá chuť ulice 

 Street food blog.png

Vo svete, ale najmä v Ázii, ide o bežnú formu stravovania. Denne sa na ulici naje až neuveriteľných 2,5 milirady ľudí. Aj na Slovensku zažíva street food veľký boom, preto sme sa o ňom porozprávali s jednou z organizátorov Street Food Parku v Bratislave, Silviou Púchovskou. 


Ako by ste charakterizovali street food? Čo pre Vás osobne znamená?
Street food, alebo pouličné jedlo, je pre mňa rýchle ale aj kvalitné občerstvenie na ulici, na námestí či v parku. Považujem to za spôsob, ako sa najesť v outdoore a nesedieť celý deň v reštaurácii alebo „menúčkárni“.

Prečo ste začali robiť práve Street Food event – aký ste mali impulz?
Street Food Park už po 25-krát (v novembri) organizuje Stará tržnica v Bratislave. Impulz prišiel zo samotného tímu Starej tržnice a chuti vymyslieť podujatie, ktoré by oživilo pôvodne spustnuté námestie a obyvateľom mesta či turistom ponúklo priestor, kde sa stretnú, dobre najedia a zabavia.

Ako prebiehala organizácia Vášho prvého Street Food eventu? Mali ste koho osloviť?
Pri prvých podujatiach bolo výzvou nájsť dostatočný počet predajcov, pretože fenomén street foodu, ako ho poznáme dnes, ešte nebol populárny. Začali sme asi so šiestimi – siedmimi predajcami jedla a nápojov. Postupne toto číslo narastalo a dnes sa tešíme z veľkého záujmu predajcov ako aj návštevníkov.

Ako často festival organizujete?
Od roku 2018 organizujeme Street Food Park každý mesiac, predtým býval cca sedemkrát do roka. Väčšinou pripravujeme jeho outdoorovú verziu na námestí pred Starou tržnicou. Počas chladných mesiacov ako december až február však organizujeme "Zimnú edíciu", ktorá sa koná vo vnútri Starej tržnice.

Máte nejakú filozofiu, na základe ktorej vyberáte predajné stánky?
V rámci kapacity námestia pred Starou tržnicou, ktorú máme k dispozícii, sa vždy snažíme vybrať to najlepšie z bratislavského, resp. slovenského street foodu. Kombinujeme osvedčených a obľúbených predajcov a takisto dávame šancu aj nováčikom, aby bola ponuka pestrá. Hlavné kritériá sú, aby bolo jedlo či nápoje kvalitné, čerstvé a pripravené rýchlo. Všetko je podávané v kompostovateľnom riade, lebo razíme filozofiu “Zero waste”.

Historicky bolo jedlo z ulice určené chudobnejším ľuďom. To už však dávno neplatí. Aké skupiny ľudí navštevujú Street Food Park?
Navštevujú ho domáci ako aj turisti. Cez obed tu nájdete najmä tých, ktorí chcú zmenu oproti typickému “menúčku” a odskočia si z kancelárie. Poobede študentov alebo aj turistov, no a večer je to zmes ľudí z celého mesta, ktorí sa prídu stretnúť s priateľmi či zabaviť pred večerným programom v meste.

Čo je podľa Vás hlavným dôvodom, že sa ľudia na takýchto festivaloch jedla radi stretávajú?
Myslím si, že hlavným dôvodom je príjemná atmosféra, jedlo, ktoré nejedia bežne a fakt, že námestie pred Starou tržnicou sa stalo obľúbeným miestom pre stretnutia.

Na záver obligátna otázka :) Máte svoj obľúbený street food, na ktorý nedáte dopustiť?
Ja mám veľmi rada ázijský street food, ako napríklad laksu, indické jedlo alebo japonskú gyozu. Dopustiť nedám ale ani na slovenské párance s makom :-).

 

Článok bol prevzatý z magazínu LIFESPHERE 2018, str. 17.